Hydrocarbons JEE Main Questions 2025: Important Practice Questions with PYQs
Hydrocarbons JEE Main Questions 2025 holds 2 to 3% weightage of the total Chemistry Section from which test takers can expect 1 to 2 questions approximately for 4 to 8 marks. Solve Hydrocarbons questions given here to score well in the exam.
Hydrocarbons JEE Main Questions 2025
are available here. Candidates preparing for the JEE Mains 2025 Exam for January and April Sessions are advised to practice the Important Practice Questions with PYQs of Hydrocarbons in JEE Mains. Hydrocarbons in
JEE Mains 2025
is one of the most important chapters holding a weight of 2 to 3% of the total Chemistry section. The important chapters of Hydrocarbons that candidates should emphasise are alcohols, aldehydes, and ketones. Questions asked from Hydrocarbons are conceptual questions on reaction mechanisms, numerical questions on quantitative aspects of reactions, and name reactions and product prediction. The expected number of Hydrocarbons JEE Main Questions is 1 to 2 questions which is approximately 4 to 8 marks in JEE Mains. In this article, we have provided the Expected Hydrocarbons JEE Main Questions 2025.
Check Also:
JEE Main Previous Year Question Paper
JEE Main 2025 Hydrocarbons Important Questions
1. The gas liberated by the electrolysis of the Dipotassium succinate solution is :
(1) Ethyne
(2) Ethene
(3) Propene
(4) Ethane
Solution:
(CH2COO–)2 → CH2 = CH2 + 2CO2 (g) + 2e–
2H2O + 2e– → 2OH– + H2 (g)
So the gas generated during electrolysis of Dipotassium succinate solution is ethene.
Hence option (2) is the answer.
2. One mole of a symmetrical alkene on ozonolysis gives two moles of an aldehyde having a molecular mass of 44 u. The alkene is:-
(1) Ethene
(2) Propene
(3) 1-Butene
(4) 2-Butene
Solution:
2-Butene on ozonolysis gives 2 moles of acetaldehyde with a molecular mass of 44gm/mol.
Hence option (4) is the answer.
3. Which one of the following classes of compounds is obtained by polymerization of acetylene?
(1) Poly-ene
(2) Poly-yne
(3) Poly-amide
(4) Poly-ester
Solution:
nHC ≡ CH → ( CH =CH)n poly-yne
Hence option (2) is the answer.
Check Also:
Best Books for JEE Main 2025
4. Which branched chain isomer of the hydrocarbon with molecular mass 72 u gives only one isomer of mono-substituted alkyl halide?
(1) Neopentane
(2) Isohexane
(3) Neohexane
(4) Tertiary butyl chloride
Solution:
Molecular mass indicates that it is pentane. Neopentane can only form one mono-substituted alkyl halide as all the hydrogens are equivalent in neopentane.
Hence option (1) is the answer.
5. Ozonolysis of an organic compound gives formaldehyde as one of the products. This confirms the presence of:-
(1) an isopropyl group
(2) an acetylenic triple bond
(3) two ethylenic double bonds
(4) a vinyl group
Solution:
In Ozonolysis, the presence of the vinyl group gives formaldehyde as one of the products.
Hence option (3) is the answer.
Read Also:
JEE Main 2025 Exam Pattern
6. In the given transformation, which of the following is the most appropriate reagent?
(1) NaBH4
(2) NH2-NH2, OH
(3) Zn – Hg / HCl
(4) Na, Liq.NH3
Solution:
In NH2-NH2, OH, the medium is basic so it will not have any effect on the OH group in the reagent.
Hence option (2) is the answer.
7. In the hydroboration – oxidation reaction of propene with diborane, H2O2 and NaOH, the organic compound formed is :
(1) CH3CH2CH2OH
( 2) (CH3)3COH
(3) CH3CHOHCH3
(4) CH3CH2OH
Solution:
The hydroboration–oxidation reaction is a two-step hydration reaction that converts an alkene into alcohol. It is an anti-Markovnikov reaction. The organic compound formed in the hydroboration–oxidation reaction of propene with diborane, H2O2 and NaOH is CH3CH2CH2OH.
Hence option (1) is the answer.
8. The number and type of bonds in C22- ion in CaC2 is:
(1) Two σ bonds and one π – bond
(2) Two σ bonds and two π – bonds
(3) One σ bond and two π – bonds
(4) One σ bond and one π bond
Solution:
Ca+2 [C≡C] -2
One σ bond and two π – bonds are there in C22- ion in CaC2.
Hence option (3) is the answer.
Check Also:
JEE Main Sample Papers with Solutions
9. In the presence of peroxide, HCl and HI do not give anti-Markovnikov’s addition to alkenes because
(1) All the steps are exothermic in HCl and HI
(2) One of the steps is endothermic in HCl and HI
(3) HCl is oxidizing and the HI is reducing
(4) Both HCl and HI are strong acids
Solution:
Bromides will take part in radical-based reactions in the presence of organic peroxides. Fission of the peroxide O-O linkage causes a Br radical which behaves differently from Bromide, by adding to the less substituted side of the alkene (anti–Markovnikov). HI and HCl does not do this for energetic reasons. The addition of Cl and I radicals to the alkene in an anti-Markovnikov fashion is an endothermic reaction. Hence it is unfavourable. All hydrogen halides will be added according to the Markovnikov rule, without the presence of peroxide,
Hence option (2) is the answer.
10. The gas evolved on heating CH3MgBr in methanol is
(1) methane
(2) ethane
(3) propane
(4) HBr
Solution:
The gas evolved by heating Methyl magnesium bromide in methanol is methane.
CH3-O-H + CH3MgBr → CH3-H + Ch3-OMgBr
Hence option (1) is the answer.
11. The reagent needed for converting
is
(1) H2 / lindlar Cat.
(2) Catalytic Hydrogenation
(3) LiAlH4
(4) Li/ NH3
Solution:
Li/NH3 is the birch reagent. It reduces the alkyne to trans alkene.
Hence option (4) is the answer.
12. Which one of the following has the minimum boiling point?
(1) n-Butane
(2) 1-Butyne
(3) 1-Butene
(4) Isobutene
Solution:
Among the isomeric alkanes, the normal isomer has a higher boiling point than the branched-chain isomer. The higher the branching of the chain, the lower the boiling point. The n-alkanes have more surface area in comparison to branched-chain isomers. So, intermolecular forces are weaker in branched-chain isomers. Hence they have lower boiling points in comparison to straight-chain isomers.
Hence option (4) is the answer.
13. The hydrocarbon which can react with sodium in liquid ammonia is
(1) CH3CH2C ≡ CCH2CH3
(2) CH3CH2CH2C ≡ CCH2CH2CH3
(3) CH3CH2C ≡ CH
(4) CH3CH ≡ CHCH3
Solution:
Terminal alkynes have acidic hydrogen. Terminal alkynes react with sodium in liquid ammonia to give ionic compounds.
Hence option (3) is the answer.
14. Which one of the following is reduced with zinc and hydrochloric acid to give the corresponding hydrocarbon?
(1) Ethyl acetate
(2) Acetic acid
(3) Acetamide
(4) Butan-2-one
Solution:
Butan-2-one will get reduced into butane when treated with zinc and hydrochloric acid following Clemmensen reaction whereas Zn/HCl do not reduce ester, acid and amide.
Hence option (4) is the answer.
15. Polysubstitution is a major drawback in
(a) Reimer-Tiemann reaction
(b) Friedel-Crafts acylation
(c) Friedel-Crafts alkylation
(d) Acetylation of aniline.
Solution:
The product obtained is more activated in Friedel-Crafts alkylation and thus, polysubstitution will take place.
Hence option (3) is the answer.
Also Read:
Best JEE Main Coaching Institutes in India
Important Topics From Hydrocarbons in JEE Mains
Check the table below to learn the important topics of Hydrocarbons in JEE Main 2025 Chemistry.
Topics | Sub-Topics from Hydrocarbons |
Alkanes | Wurtz Reaction, Kolbe's Electrolytic Method), Reactions (Halogenation, Combustion |
Alkenes | Dehydration Of Alcohols, Dehydrohalogenation Of Alkyl Halides), Markovnikov's And Anti-Markovnikov's Rule, Oxidation (Baeyer's Test), And Addition Reactions |
Alkynes | Dehydrohalogenation, Dehalogenation), Acidic Nature, And Reactions Like Ozonolysis |
Aromatic Hydrocarbons | Benzene Structure, Electrophilic Substitution Reactions (Nitration, Halogenation, Friedel-Crafts Alkylation/Acylation), And Resonance |
Related Reads:
We hope this article has been helpful for the candidates to be aware of the Hydrocarbons JEE Main Questions 2025 along with their solutions. Stay tuned to Collegedekho for the latest updates on JEE Mains 2025.